Rosacea og hudpleje – en introduktion


Hvis du har rosacea og bliver inspireret af denne artikel, kan du finde mange flere artikler på mayaviksjo.dk, hvor Maya Viksjø, der selv har rosacea deler ud af sin viden og rosacea, og mange relaterede emner.

Hvis du gerne vil læse den nedenstående artikel i sin fulde længde kan du finde den her: rosacea og hudpleje, eller de mange andre spændende blog indlæg på mayaviksjo.dk.

 

Den korte introduktion

Som rosacea blogger og indehaver af firmaet Viksjø ApS, der står bag Perform Probiotics, et probiotika som er udviklet målrettet folk med Rosacea, og som er den probiotika i Europa som har det største antal målrettede målrettede bakterier, får jeg ofte henvendelser fra personer der lider af rosacea og gerne vil have råd og vejledning.

Det område flest spørger mig om er hudpleje. Men samtidigt er det nok også det område der er sværest for mig at svare på. Problemet er at der er generelle råd for sart hud, men i rosacea kan immunforsvaret komme til at blive så hysterisk, at nærmest uanset hvad du bruger -så reagerer du med betændelse eller blussen. Der findes nogle overordnede retningslinier, for hudpleje, du kan bruge, når du skal vælge produkter.

 

Prøv at undgå

Det første råd jeg plejer at give folk, er at hjælpe dem til at forstå hvilke ingredienser de skal prøve at undgå, for der er desværre ingen vej uden om at lære varedeklarationerne. Så prøv at undgå følgende:

Alkohol (“Alcohol”, Ethyl Alcohol or ethanol, Methanol, Isopropyl Alcohol, SD Alcohol, Benzyl Alcohol)-der er dog nogle typer der ikke irriterer, se min anden artikel om det her.

Parfume.

Mineralske olier ( paraffin, petrolatum og vaseline eller bare mineral oil -altså ikke alle olier!)

Menthol.

Kamfer.

Pebermynte.

Eucalyptus olie.

Troldnød.

Sulfater.

Benzyl Alcohol

 

Rens din hud

For at rense huden er det vigtigt at skade så lidt som muligt. En sund hudbarriere er dit ansigts vigtigste forsvar mod alle rumvæsener i miljøet. Det er vigtigt at holde en god pH – den skal være sur (ca. 5,5). Forsøg at undgå at overtørre huden ved rengøring. Det er svært for huden at komme sig af sig selv efter hver rensning. Vand kan irritere huden, alt efter hvor “hårdt” dit vand er. Når din hud er sart, så prøv at undgå ekstremer som meget varmt eller meget koldt vand. Selvom du føler din hud er snavset og fuld af bakterier og mider, så undgå skrubning og afskalning, hvilket kun vil gøre betændelsen værre. For at undgå for meget antibakteriel, har du brug for de gode bakterier på din hud for at hjælpe med at holde din hud sund.

Når jeg renser bruger jeg olierens.

 

Hvis du lader den rigtige olie sidde i et par minutter og derefter fjerner den med et varmt håndklæde, kan du helt fjerne makeup, snavs og snavs fra dine hudporer uden at fjerne fugt fra din huds overflade. Det sværeste er at finde en olie, du kan leve med. Når du har den rigtige olie til dig, kan du prøve at rense olier som denne:

Varm olien mellem hænderne og påfør den i hele ansigtet

 

Brug en varm vaskeklud og læg den over ansigtet. Lad den gerne ligge på ansigtet et par vejrtrækninger og så tørrer du ansigtet blidt af med vaskekluden så olien og det snavs den har opløst bliver fjernet.

 

Cremer

At finde en creme, som din hud vil acceptere, er en jungle. Mit bedste råd er at teste alt. Smør det du skal teste på den ene kind og det skal være så effektivt at du kan teste et andet produkt på den anden kind samtidig. Hvis det klør, svier eller føles varmt, skal du rense produktet med det samme. Hvis du ikke bemærker noget, kan du lade produktet sidde, indtil du renser det op som normalt. Hvis din hud er glad for produktet, bør du kunne se, at din hud er ligeglad – eller i bedste fald, hvis du finder noget rigtig godt, kan du se din hud falde til ro inden for et par timer efter en enkelt påføring.

 

Du kan læse den fulde artikel på mayaviksjo.dk