Cryosauna – en behandlingsform for alle


En af de trends, der virkelig har vokset sig stor de seneste år, er vinterbadning. Især i Danmark er der nu et rekordhøjt antal vinterbadere, og mange af landets vinterbaderklubber rapporterer da også, at de er fuldstændigt fyldt op af medlemmer. I Danmark er vinterbadning blevet ekstra populært, fordi landets specielle geografi gør, at de færreste skal køre mere end en halv time for at kunne befinde sig ved kysten. Desuden er flere af landets største byer, for eksempel Aarhus, København og Esbjerg, beliggende lige ned til vandet, og her kan byernes mange beboere altså nyde godt af at have kort afstand til den nærmeste mulighed for vinterbadning.

 

Hvorfor er vi vilde med kulde?

 

For alle os der ikke vinterbader, kan det nogle gange virke helt absurd, at man frivilligt skal kaste sig ud i iskoldt vand flere gange om ugen. Snakker man med nogle af de rutinerede vinterbadere rundt omkring, skal man dog ikke lede længe efter en god forklaring på, hvorfor det er så fedt at vinterbade. Mange af vinterbaderne fortæller, at det giver dem et særligt lykkerus og en følelse af at være i live, når de kaster sig ud i de iskolde bølger. Samtidig beskriver de også, at følelsen af at komme op af vandet og gå direkte ind i en varm sauna, er en af de mest behagelige fornemmelser, som du overhovedet kender til. Det lyder altså til, at der er noget om snakken, og måske bør endnu flere danskere give vinterbadning en chance fremover?

 

Kan det blive endnu koldere end vinterbadning?

 

Er du allerede vild med vinterbadning, og kunne du faktisk godt ønske dig, at vandet var endnu koldere? Så er det måske på tide at prøve cryosauna. Cryosauna er en relativt ny behandlingsform, som mange professionelle atleter dog allerede har benyttet sig af i lang tid. Helt konkret er en cryosauna en form for hylster, som man træder ind i. Den eneste del, der er uden for hylsteret, er hovedet – resten af kroppen befinder sig inde i saunaen. Når cryosaunaen lukkes i, vil hele ens krop blive nedkølet til omkring 130 minusgrader i 3 minutter, og man bliver altså udsat for en helt ekstrem kulde, som end ikke de mest hardcore vinterbadere har oplevet før.

 

Hvad får jeg ud af cryosauna?

 

Lidt på samme vis som ved vinterbadning, beretter de, der har prøvet cryosauna, om en helt ekstrem fornemmelse af lykkerus og glæde undervejs i behandlingen. Samtidig kan cryosauna også være en rigtig effektiv måde, hvorpå man kan forbrænde kalorier, behandle skader, minimere smerter mm.. De mange minusgrader får blodet til at søge ind mod kroppens organer, og derved bliver der udskilt en helt masse affaldsstoffer, som kroppen ellers har svært ved at komme af med samt sendt nyt frisk blod retur ud i kroppen.