Gode råd til pårørende til en misbruger


Sygdommen Alkoholisme og afhængighed gør desværre at det som udgangspunkt altid vil være umuligt for alkoholikeren, misbrugeren eller den afhængige at indse der er et problem. De er sjældent i stand til selv at se misbruget og de mange negative konsekvenser der følger med.

 

De er nemlig fyldt op med benægtelse, som er en forsvarsmekanisme og en naturlig del af sygdommen alkoholisme, som gør at misbrugeren ikke selv kan se alkoholforbruget, overforbruget som noget specielt problem.

 

Jeg kan sagtens klare det selv

 

Faktisk er mange alkoholikere af den overbevisning, at de sagtens selv kan sige stop/stoppe når det passer dem. Det er dog desværre aldrig tilfældet. Nogle få formår at kontrollere deres forbrug i kortere periode, men aldrig på den lange bane. Der er behov for professionel misbrugsbehandling i form af samtaler, rådgivning og terapi. Det kan du læse meget mere om i linket her.

 

Et misbrug går aldrig over af sig selv og sætninger som:

 

  • Hvorfor stopper du ikke bare
  • Nu må du simpelthen tage dig sammen
  • Kan du ikke se at den er helt gal
  • Har du ingen rygrad
  • Har du slet ingen respekt for os eller andre

 

Vil næsten altid give den helt modsatte effekt. For hvis det var nemt at sige stop/stoppe havde misbrugeren gjort det for lang tid siden. Et misbrug eller en afhængighed er en behandlingskrævende sygdom, som ingen kommer ud af alene. Misbrugsbehandling vil altid være den bedste løsning.

 

Hvad gør man som pårørende?

 

Det kan være så frustrerende og rigtig mange pårørende til en misbruger føler sig totalt magtesløse. De kan være svært og ofte umuligt at få fat i den sunde fornuft hos misbrugeren, da sygdommen er med til at skabe en manglende erkendelse hos den der misbruger.

 

Derfor vil det at stille et ultimatum, ofte være den bedste motivation og mest effektive måde at få en misbruger eller afhængig i misbrugsbehandling på. Gerne med hjælp fra flere i familien og andre nære venner. Jo flere desto bedre.

 

Det gælder i bund og grund om at stille flere fordele op for misbrugeren ved at gå i behandling, end ved at fortsætte misbruget. Dette kræver at man er klar med store konsekvenser og samtidig er klar til at handle på dem.

 

Få professionel hjælp

 

Det er altid bedst og en god ide at få hjælp til at motivere en misbruger til behandling. Forberedelse på og indsigt i hvordan personen med misbrug kan reagere, er altid en fordel. Der findes mange artikler på nettet hvor man kan få hjælp til interventioner og andre måder at motivere en person med misbrug til at gå i behandling. Det er også muligt at finde forskellige behandlingssteder hvor de giver rådgivning og hjælp over telefonen. Hellere bruge lidt mere tid på at være ordentligt klædt på til samtalen. Det kan have en stor betydning.

Anders Nebelong, Misbrugskonsulent